Zemědělci mají plné ruce práce i na podzim

Podzim je období, kdy se zemědělci doma příliš neohřejí. Vyrážejí na pole, do sadů i vinohradů, aby sklidili úrodu, zaseli ozimy a připravili půdu na chladné měsíce. Musejí také obstarat zvířata a zredukovat stáda a nemine je ani zásobení dřevem na zimu. Na konci každodenní dřiny je však čeká řada milých odměn - mimo jiné podzimní či svatomartinské hody.

Je potřeba sklidit, co je zaseto

Podzimní sklizeň představuje úkol číslo jedna. Vždyť právě pro tento okamžik se zemědělci celý rok prohánějí po polích s technikou, s mateřským citem opečovávají čerstvě vyklíčené plodiny a bedlivě sledují počasí, aby jejich bohatství nezničilo. Právě pole je v tomto období jejich druhým domovem. Musejí totiž sklidit, co zaseli. To však není jednoduchá věc. Je třeba oprášit stroje a povolat do služby pomocníky, aby se společně vydali vstříc bohaté úrodě brambor, řepy, mrkve, zelí nebo kukuřice. Stejnou povinnost mají také v ovocných sadech, kde na sklizení čekají jablka, hrušky či švestky. Plné ruce práce mají i vinaři, které na podzim zaměstnává vinobraní, tedy sklizeň hroznů vinné révy.

Po sklizni přichází orba a setba

Když je všechno sklizeno, musí se pole přichystat na zimu i podzimní setbu. Na řadu tak přichází podmítání, kterým se kypří půda a ničí plevel, hnojení a konečně samotná orba. Nic se nesmí nechat náhodě. Jak se totiž zemědělec o své pole na podzim postará, taková bude jeho úroda v dalším roce. Jakmile je pole připraveno, zahájí se setba ozimu, nejčastěji pšenice, ječmene a řepky, z nichž se zemědělci mohou těšit zase v létě. Sklizené plodiny stejně jako strojní techniku nebo zásobu krmiva pro hospodářská zvířata, jíž se musí na zimu dostatečně vybavit, pak tradičně skladují v zemědělských halách.

Za práci jsou koláče

Aby podzim nebyl jen o samé dřině od rána do večera, jsou pracovití zemědělci několikrát odměněni. Období od září do listopadu je totiž protkáno řadou svátečních dní, které jsou spjaté s díkůvzdáním za úspěšnou úrodu. Podzimní hody jsou přitom veselou záležitostí. Ochutnávají se různé lahůdky ze sklizených plodin, popíjí se víno, veselí obvykle doprovází také taneční zábava, živá hudba či krojované průvody. Významným milníkem v roce je také svátek sv. Martina v listopadu. V tento den historicky přicházela zima, a zemědělci tak museli mít do této doby všechno hotové. Úrodu pak oslavovali při svatomartinských hodech, jejichž tradice se zachovala dodneška.